Čo je to homeworking?

By | 25. mája 2011

Pojem homeworking by sme mohli voľne preložiť ako „práca doma“. Viete však čo všetko sa pod tým môže a vlastne sa aj skrýva? Že z domu pracuje možno aj Váš sused, alebo člen širšej rodiny? A že by ste tak mohli s vysokou pravdepodobnosťou pracovať vlastne aj Vy?

Homeworking vo svojej podstate je práca do akej chodí každý pracujúci človek, akurát, že netreba chodiť do žiadnej kancelárie, ale robíte z pohodlia domova. Znie to možno ako utópia, no úspešne tak funguje množstvo ľudí a firiem. Akurát, že sa o nich akosi nahlas nevraví. Je to škoda, lebo dnes môže z domu efektívne pracovať veľké množstvo ľudí, no väčšinou o tej možnosti ani netušia.

Živnostníci

U nás asi najrozšírenejšou skupinou „pracujúcich z domova“ sú zatiaľ živnostníci – freelanceri. Veľa z nich pracuje denne hlavne na počítači a kanceláriu vôbec nepotrebujú. Môžu to byť napríklad programátori, webdizajnéri, copywriteri, účtovníci, rôzni analytici, marketéri, ale napríklad aj spisovatelia. Freelanceri si väčšinou uvedomujú, že kanceláriu nepotrebujú, lebo by pre nich bola len zbytočným výdavkom navyše. Tiež vedia často oveľa lepšie v podnikaní využiť možnosti, ktoré nové technológie ponúkajú, keďže „sú malí“ resp. nepotrebujú zapájať nové metódy do zložitej firemnej infraštruktúry. Proste začnú novinku používať a hotovo.

Študenti

Podobne ako freelanceri aj niektorí študenti u nás pracujú na diaľku cez PC. Veľa študentov informatiky si napríklad privyrába popri štúdiu bez nutnosti niekam chodiť. Prečo aj, keď dnešné technológie umožňujú fungovať bez problému na diaľku.

Zamestnanci

Najmenej homeworkerov je u nás v radoch zamestnancov. A to aj napriek tomu, že veľké zahraničné firmy s pobočkami na Slovensku často ponúkajú aspoň na pár dní do týždňa/mesiaca prácu na doma. Nezdá sa Vám divné, že takmer každá malá firma u nás čo najskôr rieši kancelárie, pričom veľké medzinárodné korporácie robia aspoň malé kroky smerom k homeworkingu? Naše firmy radšej nútia zamestnancov každé ráno dochádzať do kancelárií, strácať čas a utrácať peniaze v rannej a poobedňajšej špičke. Pri pohľade na ich pracovnú náplň je pritom jasné, že chodia hore dole prakticky zbytočne a kľudne by mohli pracovať doma.

A ďalší a ďalší …

Samozrejme, že homeworking môžu využiť aj ďalšie skupiny pracujúcich ako dohodári, majitelia firiem, konatelia, alebo aj dôchodocovia prípadne mamičky na materskej.

Bohužiaľ v našich končinách sa zatiaľ nikde nevyužíva masovo. Možno to je s časti zlým menom ktoré „práca na doma“ v posledných rokoch získala. Hlavne vďaka rôznym odrbávačom a špekulantom, ktorí pod rúškou pracovnej ponuky vyťahujú z dôverčivých ľudí peniaze za prísľub „práce na doma“. Možno je to nedôverou ako zamestnancov tak zamestnávateľov, keďže u nás stále väčšina zamestnávateľov svojim zamestnancom vôbec neverí (načo ich potom zamestnávajú?). A možno je to niečim iným. Dôvod prečo niečo hneď zavrhnúť sa predsa vždy nájde.

Dúfam však, že zamestnávatelia aj zamestnanci časom otvoria oči, uvedomia si výhody homeworkingu a začnú ho poriadne využívať. Nakoniec aj preto vznikol tento web.

Pridaj komentár