Prečo začať s homeworkingom?

By | 11. júna 2011

Homeworking sa v zahraničí celkom pekne rozširuje a pár lastovičiek je aj u nás. Mnoho firiem aj ľudí má však odmietavý postoj bez toho aby vôbec zauvažovali nad tým čo im vlastne homeworking môže priniesť.

Na začiatok si stačí uvedomiť, že homeworking je vlastne normálna práca, ktorá akurát neprebieha v kancelárii, ale v pohodlí domova. Prakticky hneď sú potom jasné jeho hlavné výhody.

Úspora financií a času.

Práca z domu šetrí peniaze firmy aj financie zamestnanca. Firma nepotrebuje kancelárske priestory (resp. nie tak veľké), takže môže ušetriť na nájme a energiách. Zamestnanec nepotrebuje dochádzať do kancelárie a teda šetrí na doprave nielen financie, ale navyše aj čas.

Len si to zrátajte. Rok má cca 52 týždňov. Ak zamestnanec pracuje od pondelka do piatka je to 5 dní každý týždeň. Spolu 260 dní mínus 15 sviatočných dní a 5 týždňov dovolenky. Spolu zostane 220 pracovných dní, čo je pri štandardnej pracovnej dobe, 8 hodín denne, spolu 1760 hodín.

Ak zamestnancovi zaberie cesta do kancelárie 30 min, za jeden deň ušetrí hodinu času. To je spolu za rok 220 hodín, ktoré sa dajú využiť lepšie. Zamestnanec môže mať viac času na prácu, alebo aj na oddych. Ak si môže pospať hodinu denne viac, bude spokojnejší a spokojnejší zamestnanec podáva lepší výkon.

A aby sme pohladkali ego aj ekomaniakom – keďže odpadá nutnosť dopravy, prevažne automobilom, do a z kancelárie, šetrí sa aj naša matka príroda. Aj keď, ak by všetky firmy, ktoré môžu, presunuli kancelárskych zamestnancov na homeworking, ozónová vrstva by asi pukla radosťou.

Vyššia flexibilita.

Pri homeworkingu sa dá fungovať flexibilnejšie. Zamestnanec má svoju prácu doma, takže v prípade nutnosti môže byť k dispozícii aj mimo pracovnú dobu. Pri klasickom dochádzaní do kancelárie sa pri podobnom súrnom prípade musí narýchlo nachystať a cestovať hore dole.

Taktiež sa môže firma zo zamestnancom dohodnúť na špecifickej pracovnej dobe (niekomu sa pracuje napríklad lepšie večer a v noci), prípadne žiadnu nemať. Tým samozrejme nemyslím, že sa nebude pracovať. Dá sa dohodnúť fixná „pracovná doba“ jednu, alebo dve hodiny denne, vyhradené na komunikáciu (konferenčné hovory) a zvyšok času bude na samotnom zamestnancovi. Prípadne nechať komunikáciu na emaily a neviazať vôbec ani seba, ani zamestnanca.

Vyššia produktivita.

Pokiaľ zamestnanec nieje v zbytočnom strese väčšinou sa mu pracuje lepšie. A kde sa dá byť viac v pohode ako doma? Žiadny zbytočný dress code, žiadne stresy či príde načas, či niekde po ceste nebude zápcha, žiadny žiarlivý kolega, alebo nadriadený čo by mu dýchal celý deň na krk, atď.

Zamestnávateľa zase poteší čas nepremrhaný spoločenskými aktivitami cez pracovnú dobu ako ranná kolektívna kávička, alebo klábosenie miesto práce. Často stačí jeden ulievač v kolektíve a výkon celého tímu môže ísť rapídne nadol. Nieje totiž nič horšie ako keď vás niekto podchvíľou odpútava od práce, lebo potrebuje súrne niečo riešiť (rozumej klebetiť a aj tak nič nevyriešiť). Ľahšie je ignorovať email, alebo IM, ako živého kolegu.

Možno teraz majitelia firiem namietnu v štýle „keď nad zamestnancom nestojím, tak nespraví to čo má„. Lenže to nieje problém kancelária vs. homewokring. To je problém s názvom zlý zamestnanec. A samozrejme riešení je tiež niekoľko. Môžete zmeniť zamestnancovi formu hodnotenia. Napríklad tak, že dostane zaplatené to, čo preukázateľne odpracoval oproti času, ktorý strávi zašívaním sa niekde v kancelárii.

Práca doma si vyžaduje vyššiu mieru sebakontroly, nebudem tvrdiť opak.

No majitelia firiem, odpovedzte si sami, chcete radšej zamestnanca, ktorý si vie organizovať svoj čas, alebo takého, ktorý bez toho aby nad ním neustále niekto stál, nedokáže nič spraviť? Je vašim cieľom vybudovať sebestačnú firmu kde nemusíte striehnuť kto čo robí, alebo takú, ktorá bez vás osobne pôjde dolu vodou? Ak namietnete s tým, že nájsť takých zamestnancov, nad ktorými netreba stáť je problém v tom prípade vás poteší ďalšia obrovská výhoda.

Oveľa väčší počet potenciálnych zamestnancov / zamestnávateľov.

Keďže zamestnanec nieje nútený dochádzať do kancelárie padajú múry nielen mesta ale aj štátu a kontinentu. Firma môže zamestnať prakticky kohokoľvek, kdekoľvek na svete, ak má potrebnú kvalifikáciu. Rovnako zamestnanec si môže nájsť zamestnávateľa na opačnom konci zeme. Žiarivým príkladom môže byť napríklad úspešná firma z USA – 37signals, ktorá zamestnáva napríklad aj ľudí z Európy. Samozrejme pracujú doma, bez akejkoľvek nutnosti dochádzať do nejakej kancelárie.

To sú v skratke tie najhlavnejšie výhody homeworkingu aspoň z môjho pohľadu. Určite si každá firma, alebo zamestnanec nájde aj mnoho ďalších. Ak viete o ďalších, smelo sa s nimi podeľte v komentároch.

Pridaj komentár