Pomodoro, alebo ako sa prestať rozptyľovať

By | 7. septembra 2011

Pomodoro je už 30 rokov stará metóda práce, alebo skôr organizovania pracovného času. Svoj názov získala podľa kuchynskej „minútky“ v tvare paradajky (taliansky pomodoro). Podstatné pre nás je to, že je to vynikajúca metóda ako sa naučiť pracovať bez rozptyľovania sa.

Určite poznáte ten pocit, keď na niečom pracujete no neviete sa poriadne sústrediť. Podchvíľou máte nutkanie skontrolovať maily, pozrieť sa na facebook, či na twitter, alebo skrátka hodiť očkom na pár sekúnd inde ako na prácu. V také dni väčšinou toho veľa nespravíte. Pokiaľ teda nepoznáte pomodoro.

Princíp pomodora je jednoduchý. Potrebujete k nemu len spomínanú kuchynskú minútku, alebo hocičo iné, čo vám bude odratúvať čas. Na začiatok si určíte jednu úlohu, ktorej sa budete venovať. Minútku natiahnete na 25 minút a začnete pracovať.

Behom tých 25 minút ignorujte všetko naokolo. Kašlite na email, IM, sociálne siete, telefón a aj na ľudí okolo, ktorí vás odpútavajú od práce. Pokiaľ vo vedľajšej izbe práve nevypukol požiar, alebo za oknom nepraskol atómový reaktor nemáte dôvod pár minút sa čímkoľvek rozptýliť. Nič nie je tak dôležité aby to tých pár minút nepočkalo.

Najlepšie spravíte, ak všetko čo vás môže rozptýliť, obmedzíte ako sa len dá. Vypnite email klienta, vypnite IM klienta, zavrite záložky so sociálnymi sieťami, telefón nastavte na tichý režim a ak sú okolo vás ľudia zamknite sa sami zo svojou prácou, alebo si nasaďte sluchátka, prípadne si vopchajte štople do uší.

Pokiaľ vás niečo bude chcieť odlákať od práce, všimnite si to tikanie minútky v pozadí a pripomeňte si, že všetko počká.

Toto všetko pekne dodržiavajte až do momentu, kedy zazvoní minútka, oznamujúca koniec 25 minútovej etapy. Vtedy začína vaša 5 minútová pauza, počas ktorej môžete robiť čo sa vám zachce. Môžete pozrieť maily, skontrolvoať sociálne siete, ale aj vstať zo stoličky a dať si pauzu od čumenia do monitora.

Po pauze si určite ďalšiu úlohu a znova sa pustite do práce.

Samozrejme, nikde nie je dogmaticky určené, že si časové intervaly nemôžete určiť aj inak. 25 a 5 minútové intervaly sú len odporúčané, aj keď dlhodobo overené praxou. Každý človek je iný a každému vyhovuje niečo iné. Nič vám nebráni robiť napríklad 40 minút a mať 10 minútové pauzy.

Taktiež je len na vás ako pomodoro metódu využijete. Ak ste sa dostali „do varu“ a chcete robiť ďalej, tak po 25 minútach nemusíte skončiť. Pomodoro môžete využiť kľudne aj ako pomôcku na prekonanie lenivej fázy, kedy sa neviete odpútať od okolia a začať makať.

Ak teda máte problém s tým, že vás od roboty neustále odpútava okolie, alebo vaše nutkanie neustále niečo skontrolovať, určite skúste pomodoro. Výsledkami môžete byť veľmi príjemne prekvapený.

 

 

 

 

One thought on “Pomodoro, alebo ako sa prestať rozptyľovať

  1. Marian

    Zdravím,

    ja obchodujem z domu, čiže sám bojujem často s prokrastináciou čiže lenivosťou. Používam podobnú metódu len som nevedel že sa to volá Pomodoro 🙂

    Ja to svoju metódu volám 40/20, to znamená 40 minút pracujem na počítači – obchodujem online a potom mám 20 minút na vybavenie emailov, telefonátov, facebook a podobne.

    Odporúčam každému kto chce robiť z domu a nezblázniť sa z toho.

    Ináč fajn blog, pridávam do obľúbených.

    P.S. zišiel by sa článok o disciplíne pri homeworkingu.

    Reply

Pridaj komentár