Mikropráca

By | 28. júla 2013

Tzv. mikropráca je fenomén posledných mesiacov. V podstate sa nejedná o nič nové, čo by tu doteraz nebolo, akurát sa to celé „združilo“.

O čo sa vlastne jedná?

Stručne by sa mikropráca dala charakterizovať ako outsorcing drobných služieb. Ide hlavne o menej záživné, rutinné práce, na ktoré sa hlavne pri dnešnom stave trhu práce, vďaka socialistickým odvodom a daniam v spolupráci so obmedzeniami a povinnosťami ktoré núti zákonník práce, firmám proste neoplatí zamestnávať človeka, no spraviť by túto prácu potrebovali.

Tu nastupuje na scénu množstvo študentov, nezamestnaných, alebo na voľnej nohe pôsobiacich ľudí, ktorí sa tejto rutinnej práce radi zhostia. Väčšinou sa dajú nájsť združení na nejakom portáli – u nás je najznámejší napríklad jaspravim.sk. Tam ponúkajú svoje služby, ktoré si záujemca následne môže objednať.

Z pohľadu firmy sa jedná hlavne o ušetrené financie a starosti so zamestnancami. Celá transakcia z hľadiska financií totiž prebieha medzi daným portálom a firmou ako klasický obchodný vzťah (nie zamestnanecký). Samozrejmosťou je teda faktúra a žiadne starosti zo strany firmy s odvodmi, či hromadou papierovačiek.

Keďže sa jedná o prácu na doma a poväčšine cez internet, ponuka zahŕňa väčšinou hlavne služby ohľadom online prostredia od tvorby grafických materiálov, cez programovanie až po rôzne formy online marketingu, nájdu sa ale aj iné služby, aj keď nie v tak početnom zastúpení a veľkom výbere.

Práve to je druhou výhodou pre firmy – veľký výber „robotníkov“. Svoje služby môže ponúknuť prakticky ktokoľvek. Samozrejme pri dlhodobejších mikropracovníkoch ni je núdza aj o referencie a hodnotenie ich doterajšej práce, takže to navyše ani nemusí byť nutne o hľadaní ihly v kope sena. Dá sa tak nájsť relatívne rýchlo schopný človek, ktorý rutinnú prácu odvedie dobre a lacno.

Z hľadiska nezamestnaného, či študenta sa jedná tiež určite o zaujímavú možnosť privyrobenia si, pri hromade snahy dokonca o možnosť obživy. Dajú sa dokonca nájsť rovno aj ponuky ľudí, ktorí sa danej činnosti venujú profesionálne a mikroprácu využívajú na privyrobenie si, prípadne zvýšenie príjmu svojej živnosti.

No a prečo vlastne o mikropráci píšeme? To je viacmenej jasné. Jedná sa o ukážku toho, ako môže taká práca z pohodlia domova vyzerať, že je o ňu záujem, ako zo strany pracujúcich, tak aj firiem a hlavne, že to celé aj výborne funguje.

3 thoughts on “Mikropráca

  1. Martin Weber mladší

    „Tzv. mikropráca je fenomén posledných mesiacov.“ Nie je. Napríklad Jaspravim.sk tu je od roku 2011, v roku 2012 som cez nich získal niekoľko zákaziek. Skúr by sa teda dalo povedať že je to fenoménom posledných rokov 🙂

    Reply
    1. admin Post author

      to je mozne, no poriadne sa to do povedomia dostava cele az posledne mesiace 🙂 aj praca z domu je tu uz X desatroci v roznych podobach, ale az posledne roky s prichodom internetu, notebookov a mobilov sa z nej stava vseobecne znamejsia vec

      Reply
  2. podo

    Hej, paráda. Dobrý web skvelá služba, len ten ich posledný layout kompletne zabil biznis. Prosto pokiaľ inzerát nezvýrazníš, tak nemáš šancu niečo predať. Neviem či to nebolo príliš krátkozraké uvažovanie…..

    Reply

Pridaj komentár