„Práca z domu“ nie je „práca na doma“

By | 2. júla 2013

K napísaniu tohoto článku ma motivovalo niekoľko reakcií, ktoré mi za existenciu webu prišli, rovnako ako fakt, že foneticky dosť blízke pojmy „práca z domu“ a „práca na doma“ označujú v mysliach ľudí často „odlišné“ činnosti.

V ideálnom svete by to tak samozrejme nebolo. Práca doma by bola práca, ktorú vykonávate doma, bez ohľadu na spojku „na“, či „z“. V našom svete a zvlášť u nás sa však nájde hrča klamárov, podvodníkov a ľudí bez chrbtovej kosti. Práve tí zaplavujú všetky inzertné systémy (ako tie online, tak aj tie offline), inzerátmi na „prácu na doma“ a neváhajú obrať chudákov aj o posledné eurá ktoré im zostali.

Snažia sa vyvolať dojem, že človek bude pliesť náramky, maľovať bábiky, či „lepiť obálky„. Tu by potencionálnemu záujemcovi mala bliknúť v hlave prvá výstražná kontrolka a mal by si položiť otázku, prečo by niekto niečo také chcel „outsorcovať“ prostredníctvom poštových zásielok a prečo by to vlastne dával robiť Slovákom a nie oveľa lacnejšej pracovnej sile?

Komu tá kontrolka v hlave neblikne a necúvne, dozvie sa väčšinou že je potrebné najprv zaslať vybraný obnos peňazí na „štartovací balíček“. Ten potom buď nepríde a človek „ponúkajúci prácu“, ktorý zhrabol peniaze sa už neozve, alebo príde čosi na štýl listu s obsahom „naletel si, použi rovnaký postup a získaj svoje peniaze späť oklamaním ďalších chudákov“.

obrazok s napisom praca z domu vs. praca na doma

Skrátka – ide vždy o podvod, nič viac – aj keď vlastne ten popis práce „lepenie obálok“ je v spomínanom prípade naozaj doslovný.

Špeciálna kategória sú aj ľudia, ktorí ponúkajú ako „úvodný balíček“ rôzne informácie ako pseudonávody na zbohatnutie stávkovaním v kasínach. Oháňajú sa tam matematikou, tak, aby to čo píšu vyznelo rozumne a reálne. V reáli to samozrejme nefunguje (inak by všetky kasína už dávno skrachovali) a človek znova príde o peniaze, no nie len o tie „za balíček“, ale aj o ďalšie, ktoré minie v kasíne.

Všeobecne tieto podvody potom kazia meno práci z domu ako takej. Sem tam sa mi stane že keď niekde poviem, že pracujem z domu, ľudia si predstavia práve toto „odrbávanie“. Pritom to nie je pravda. Programujem a riešim marketing, čiže prakticky to isté, čo by som robil aj v kancelárii, akurát že nie som pripútaný k žiadnemu pevnému miestu mimo domov, ale môžem pracovať odkiaľkoľvek kde je elektrina, internetové pripojenie a solička so stolom, na ktorý zložím notebook.

To čo robím ja samozrejme nie je dnes už žiadna extra výnimka. Podobne sa dá pracovať vo veľa iných odboroch. Prakticky všade tam, kde stačí na výkon povolania počítač a prípadne telefón, resp. kde človek začína sám ako živnostník a kanceláriu na rozbeh nutne nepotrebuje.

A tiež sú aj iné spôsoby práce z domu – napríklad tzv. mikropráca (ale o tej až nabudúce).

Pridaj komentár