Písanie článkov ako práca na doma

By | 15. augusta 2013

Minule sme si predstavili jeden zo spôsobov práce z domu – mikroprácu. Dnes na daný článok mierne nadviažeme a povieme si čosi o písaní článkov za peniaze z pohodlia vlastného domova.

Práve písanie článkov pre rôznych majiteľov a prevádzkovateľov webov  je častý spôsob ako si ľudia môžu v pohodlí domova zarábať celkom slušné peniaze. Odborne sa táto činnosť nazýva copywriting a zahŕňa písanie aj iných druhov textov, či už článkov, PR správ, popiskov produktov do eshopov, textov na plagáty, ale aj textov pre marketingové kampane atď.

Profesionálni copywriteri berú bežne desiatky eur za stranu textu, čo môže poslúžiť ako pekná motivácia.

Samozrejme aby sa človek stál profíkom, musí prácu s textom zvládať na vynikajúcej úrovni. Z časti musí byť marketérom, vedieť ako čo napísať aby v čitateľovi vzbudil požadované emócie (napr. chuť nakúpiť), z inej časti zas výborným autorom (texty musia byť aj dobre čitateľné), ale tiež aj menším majstrom gramatiky a slovnej zásoby (bez nich je kvalita textov značne nižšia).

K začiatku však stačí realtívne málo:

  • vyznať sa aspoň trochu v písaní,
  • ovládať na slušnej úrovni gramatiku,
  • byť rozhľadený v nejakej téme, príp. viacerých témach,
  • plusom je tiež znalosť optimalizácie textov pre vyhľadávače (SEO).

Samozrejme výhodou je pokiaľ niečo z toho zvládate na perfektnej úrovni. Ideál je ak viac ako jednu vec zo zoznamu. Ak nie, nezabúdajte na to, že nik učený z neba nespadol a ak človek zatne zuby, začne študovať a hlavne skúšať veci v praxi, tak sa dokáže mnoho vecí veľmi rýchlo naučiť. Len dlhodobé a pravidelné cvičenie robí majstra.

Následne sa vám otvárajú viaceré možnosti. Nejaké zákazky sa dajú nájsť aj u nás. Či už formou mikropráce na jaspravim.sk, alebo dohodnutím práce cez inzeráty na rôznych fórach kde sa zdržujú ako majitelia webov, tak aj copywriteri (webtrh.cz, webdeal.cz, domainer.sk).

Pokiaľ ovládate na slušnej úrovni angličtinu, španielčinu, nemčinu, alebo francúzštinu, vaše pôsobisko sa môže rapídne rozšíriť, napríklad vďaka portálu iWriter.com. Na ňom sa združuje ponuka s dopytom, nájdete tam ako veľké množstvo autorov, tak aj veľké množstvo objednávateľov.

Pokiaľ sa písaniu článkov už venujete, smelo sa podeľte so svojimi skúsenosťami v komentároch. Taktiež si do komentárov môžete pridať vlastnú ponuku, pre prípadných záujemcov o napísanie článku. Snažte sa v tomto prípade určite spomenúť:

  • akým témam sa najradšej, či najčastejšie venujete,
  • odkazy na vaše referencie,
  • približné ceny,
  • a samozrejme kontakt.

Pridaj komentár