Zarábanie písaním článkov

By | 29. novembra 2013

Od publikovania niekoľkých článkov na tému zarábanie si písaním článkov nám pribúdajú v email schránke požiadavku o takúto prácu. Prakticky všetky tieto žiadosti opakovali dookola tie isté chyby. Rozoberieme si ich a ponúkneme tri jednoduché rady pre každého, kto to s písaním článkov myslí vážne.

V prvom rade, autorov momentálne nehľadáme (aj keď webov máme viacero). Dokonca ani cieľom článkov nebolo niekoho presviedčať aby začal písať články, ale len informovať ľudí, že z pohodlia domova sa dá zarobiť aj týmto štýlom (a aj mnohými inými).

Už nepochopenie nášho textu vlastne dalo prvú indíciu o tom ako by možno vyzerala budúca spolupráca. Ak si článok, kde sú odkazy na konkrétne slovenské, ale aj zahraničné weby ponúkajúce takýmto pisálkom priestor, niekto vyloží úplne inak, asi s ním bude neskôr ťažšia komunikácia. Ale nie o tom som chcel.

Väčšina žiadostí nepriložila ani žiadne referencie, témy o ktorých by človek rád písal, cenovú predstavu atď. Skrátka to bolo celé len v zmysle „chcem písať, daj mi robotu“.

Pridám sem teda niekoľko základných rád, ako si začať zarábať písaním článkov na internete.

1. začnite blogovať, alebo písať – pre seba a zadarmo

Dôvody sú na to dva. Ten prvý je, že si tak zlepšíte svoj štýl písania, gramatiku, skladbu viet atď – skrátka vylepšíte celkovú kvalitu svojho textu. Druhý je, že hneď máte čo ukázať.

Málokto vás zamestná, prípadne vám dá napísať nejaký článok len preto, lebo poviete „chcem písať a som dobrý v gramatike a slohoch“. Potencionálny zamestnávateľ potrebuje vidieť čo dokážete vyprodukovať, aký text od vás môže očakávať. Pošlite mu rovno aj link na svoj blog, či nejaký web a vaša šanca na získanie klienta o dosť vzrastie (teda v prípade ak vaše texty naozaj za niečo stoja – v tom opačnom však tak či tak za vaše články platiť nik nebude).

Nemáte žiadny blog? Nie je nič jednoduchšie ako si ho vytvoriť. Je mnoho služieb, ktoré ponúkajú priestor zdarma – od „našich“ ako blog.sme.sk až po zahraničné ako napr. wordpress.com.

Tiež máte možnosť založiť si vlastný blog, na vlastnej doméne a hostingu – stačí vám k tomu kúpiť si webhosting s doménou (môžeme odporučiť hosting vo wedose a .EU doménu, ktorá je momentálne skutočne lacná oproti tej .SK), kam nainštalujete napríklad wordpress a môžete písať. Výhodou je potom, že všetko máte pod kontrolou a teda aj neskorší predaj reklamy na vašom webe, či predaj celého webu nie je problémom.

2. majte jasnú predstavu o svojej cene

Druhá vec, ktorá je dosť podstatná, je mať predstavu o tom, za akú cenu ste ochotný písať články. Väčšina vašich klientov bude chcieť čo najlepšiu kvalitu a čo najnižšiu cenu. Určite si pod akú cenu nepôjdete a dodržujte to aj v prípade ak vám potencionálny klient pohrozí, že tak drahé články nechce.

Ak by ste robili „pod cenu“, inklinovali by ste k tomu článok odfláknuť („veď keď platí málo, kto sa s tým bude hrať všakže“) a spokojný tak nebude nik – ani vy, lebo dostanete zaplatené málo a ani klient, lebo dostane horší článok.

Každá dohoda má byť o spokojnosti na oboch stranách – nebojte sa preto odmietnuť a vyjednávať. A majte na ten účel jasnú predstavu o tom, za akú cenu už pracovať nechcete.

3. vymedzte si témy

„Píšem o všetkom“. Asi nič neodrádza od spolupráce viac ako chrobáci truhlíci, ktorí všetko videli, všade boli a všetko vedia. Nik nie je odborník na všetko – to sa pri dnešnej úrovni poznania ľudstva ani nedá. Ak to o sebe tvrdíte, sám seba v očiach klienta zhadzujete. Hlavne myslite na to, že jedna vec je ak píšete články kde prezentujete vlastný názor pod svojim menom, iná ak píšete články pre klienta, ktorých cieľom je ponúknuť nejakú informačnú hodnotu.

Žvástať donekonečna klišé frázy, ktoré nič nepovedia využijete možno v politike, no nie pri tvorbe užitočného obsahu na web. Ak chcete za vaše články rozumnú odmenu, musíte byť v nejakej téme skrátka „doma“ a vedieť o nej písať hodnotné texty plné užitočných informácií. Za všeobecné žvásty vám možno pár ľudí prevádzkujúcich MFAčka zaplatí, no ich počet dnes rapídne klesá a navyše sami sú si vedomí kvality textov aké tam chcú, čomu zodpovedá aj rozpočet.

Ako autorovi sa vám oplatí skôr vymedziť niekoľko tém, ktorým sa budete venovať a produkovať o nich kvalitné texty. Menej sa narobíte a dostanete aj viac zaplatené za jeden článok.

Rád, ktoré by sa dali dať, je samozrejme omnoho viac. Tu sme však chceli spomenúť len tie najdôležitejšie a podľa nás základné. Ak to teda s písaním článkov myslite vážne, zoberte si ich k srdcu.

Pridaj komentár