Štvorhodinový pracovný týždeň – nefalšovaný homeworking v praxi

By | 11. októbra 2013

Kniha Time Ferrisa – 4-hour work week, alebo po našom Štvorhodinový pracovný týždeň, už šúcha police v kníhkupectvách pekných pár rokov. Tento čas jej však neubral na aktuálnosti, skôr naopak.

Pointou celej knihy je akési vysvetľovanie a ukazovanie na príbehoch z praxe, že klasické zamestnanie je prežitok z čias minulých a že mnoho povolaní sa dá vykonávať odkiaľkoľvek, za kratší čas ako sa zdá. Prípadne aj to, že sa dá dnes relatívne ľahko aj „osamostatniť“ a začať podnikať.

Kniha by sa dala rozdeliť do niekoľkých hlavných častí:

  • Úvod, kde Ferris vysvetľuje ako sa veci od čias priemyselnej revolúcie a s nástupom internetu zmenili.
  • Pasáž venovanú tomu ako zvýšiť svoju efektivitu jednoduchým zameraním sa na prácu samotnú a eliminovanie rušivých vplyvov.
  • Rozsiahlu pasáž o tom ako spracovať vedenie firmy k tomu, nech vás nechajú pracovať z domu
  • Ďalšiu rozsiahlu pasáž v ktorej sa rozoberá rozbeh vlastného jednoduchého podnikania.
  • Časť venovanú outsourcingu a delegovaniu niektorých povinností – hltačov času.
  • Časť venovanú cestovaniu po svete (čo je jeden z možných dôvodov prečo vlastne celý tento proces absolvovať)

Prakticky každá časť je svojim spôsobom samostatná a v jednej knihe si človek nájde mnoho rôznych tém, plných rád a tipov ako sa dá čo zariadiť. Všetky tieto časti spolu potom tvoria celok, ktorý má peknú hodnotu, hlavne pre tých, ktorí sa rozhodnú Timov príklad aj nasledovať.

Vytknúť by s knihe možno dala len jej rozsiahlosť – o niektorých témach sa Ferris rozpíše viac ako je podľa mňa nutné, no kto rád číta, toho tých zopár stránok navyše nezabije.

Samotný obsah je výnimočný hlavne tým ako vie z na pohľad zložitých tém spraviť v podstate jednoduché. Takmer každý človek sa nechá v bežnom živote mnohými vecami odradiť a záleží len na jeho prioritách, pri ktorých. Niekto mávne rukou nad tým, že bohužiaľ do práce chodiť treba na 8hodinovky každý deň, iný nad tým, že na cestovanie nemá či čas, alebo peniaze, ďalší sa rovno zavráti pri myšlienke na to, že by mal vybudovať hoci aj malinké podnikanie atď.

Každý má nejakú tú svoju neprebádanú oblasť. Neprebádanú práve preto, lebo keby sa v tej oblasti len trošku s vhodným prístupom „rozkukal“, prišiel by na to, že mnohé jeho obavy a hlboko v hlave zažrané predstavy, sú len skresleným vnímaním toho, čo je v skutočnosti naopak.

Práve to robí aj Ferris. Vo veľkej časti knihy búra mýty o mnohých zakonzervovaných predstavách a ukazuje cesty, ako sa dá ísť na veci inak, svojim spôsobom. Z toho následne ťaží. Či už ušetrí, vybuduje jednoduché podnikanie s menšou námahou, alebo získa viac času, svoj cieľ práve týmto prístupom dosiahne často ľahšie a rýchlejšie.

Tak ako aj v jeho ostaných knihách, aj tu je silno cítiť vplyv Paretovho pravidla (80:20). To zjedodušene vraví, že takmer vo všetkom prinesie 20% vhodne investovaných zdrojov 80% výsledkov. Nepotrebujete teda vyvinúť 100% snahu, ale len nájsť v čom spočíva tých 20%, ktoré sa podieľajú na väčšine zisku.

Najkrajšie však je, že s tým pravidlom nemusíte vôbec súhlasiť. Podstatné sú totiž výsledky a tie hovoria samé za seba. Ferris ich má a v jeho knihe 4-hodinový pracovný týždeň prezradí ako na to.

One thought on “Štvorhodinový pracovný týždeň – nefalšovaný homeworking v praxi

  1. Evka Szabová

    hm, tak to je aj mojím snom: práca z domu, stačilo by mi pracovať tak doobeda a urobiť si voľno, keď potrebujem. A samozrejme, aby ma to popri týchto podmienkach aj uživilo 🙂

    Reply

Pridaj komentár