Prečo naše firmy stále ponúkajú len prácu v kancelárii?

By | 25. júna 2011

Určite dosť často zachytíte, rovnako ako ja, rôzne pracovné inzeráty. Väčšinou sú plné viacmenej zbytočných požiadaviek, ktoré HR manažéri kopírujú tak akosi automaticky, ako napríklad „musíš mať VŠ“, alebo „musíš vedieť po anglicky“ (a podľa požiadaviek hádam aj lepšie, ako rodený angličan). Okrem toho obsahujú ešte jednu položku, pri ktorej sa mi zdá, že sa väčšina firiem tiež len opičí po ostatných. Áno je to položka – miesto výkonu práce – naše kancelárie v meste XXX.

Zamysleli ste sa niekedy pri podobnom inzeráte nad tým, čí sa naozaj jedná o prácu kvôli ktorej potrebné dochádzať do kancelárie a každý deň tam presedieť X hodín? Rozmýšľali ste či sa programátor, webdizajnér, analytik, účtovníčka, alebo iná kancelárska bytosť musí naozaj sťahovať za prácou?

Priznám sa, že ma štve súčasný stav. Neštve ma, že sa každá firma tlačí do nášho hlavného mesta. Nech si tam ide keď chce. No nepáči sa mi, že nútia aj zamestnancov presťahovať sa tam. Nepáči sa mi to hlavne z toho dôvodu, že ani neuvažujú nad tým, či ich tam v kancelárii fyzicky potrebujú.

Áno, sú pozície kde proste človek osobne v práci byť musí. No je hromada ďalších, pri ktorých by sa to bez zbytočného sťahovania a každodenného rituálu s názvom „cesta do práce“ zaobišlo.

Často zostávam ja osobne krútiť hlavou napríklad nad inzerátmi na programátorov. To je typický príklad zamestnania, ktoré sa dá vykonávať z domu. No skúste nájsť jediný inzerát kde hľadajú programátora a môže pracovať doma. Bez nutnosti sa sťahovať sa do Bratislavy, alebo Prahy.

Firmy často ignorujú možnosti, ktoré im nové technológie prinášajú. Ignorujú nové spôsoby komunikácie a vôbec neuvažujú nad tým, či skutočne musia človeka nútiť k sťahovaniu a k tomu aby trávil čas v kancelárii. Rozmýšľajú vo vychodených cestičkách a to aj tie najmodernejšie a najmladšie sa tváriace.

A to je chyba. Bezducho skopírovať model fungovania od niekoho iného, bez toho aby som nad ním zauvažoval, či sa to nedá aj inak, lepšie a výhodnejšie.

Áno výhodnejšie. Predstavte si teraz, že vlastníte firmu. Presťahujete sa do Bratislavy aj s ňou, lebo tam skôr nájdete zákazníkov. To je pochopiteľné. No rozhodnete sa firmu rozširovať, lebo zákaziek je zrazu veľa. Čo spravíte?

Začnete hľadať ľudí v Bratislave?

Ak niekoho, kto spĺňa vaše požiadavky nájdete, často z Bratislavy nebude. Bude sa musieť presťahovať za prácou. To sú náklady pre neho navyše. Ak ho chcete mať od začiatku pokojného možno mu nejakú sumu vyplatíte, ako náklady na sťahovanie. No keď sa presťahuje, potrebuje automaticky niekde bývať. A bývanie v Bratislave je rádovo niekoľko krát drahšie, ako inde na Slovensku. To znamená, že mu prakticky musíte dať vyšší plat.

A čo sa asi stane v prípade, že u vás začne byť mierne nespokojný? A nebodaj náhodou nájde inzerát na rovnakú pracovnú pozíciu v konkurenčnej firme. Tá je samozrejme tiež v Bratislave. Čo mu teda bráni keď už sa presťahoval dávno predtým, zobrať inú prácu a na Vás sa vykašľať? A verte tomu, že ak je dobrý v tom čo robí, tak takú ponuku časom dostane a ani nemusí nič sám aktívne hľadať.

Začnete hľadať niekoho na homeworking.

Nemusíte vyplácať žiadne príspevky na presun za prácou. Nemusíte kompenzovať žiadne drahé bývanie v plate. Ten môžete smelo znížiť, aby sa priblížil mzde, ktorá by v Bratislave bola slabý priemer, no na zvyšku Slovenska nadpriemer. A ak zamestnáte niekoho  v regióne s nízkou zamestnanosťou je rozhodne menšia šanca, že si časom nájde niečo iné, alebo že vám ho konkurencia vyfúkne.

No tu s výhodami nekončíme. Určite ste už neraz počuli o lacnej pracovnej sile v krajinách, v ktorých vládnu iné finančné pomery ako u nás. Pri homeworkingu sa nemusíte obmedzovať na Slovensko. Ak neviete nájsť schopných ľudí môžete hľadať smelo inde. Nie len v okolitých krajinách ale prakticky na celom svete. Anglicky sa dnes dohovoríte už takmer všade. Môžete tak ľahko nájsť zamestnancov s nízkymi požiadavkami na plat, ktorí majú potrebné schopnosti.

Vo výsledku si trvaním na práci v kancelárii ako majiteľ firmy dobrovoľne nasadzujete okovy. Pripútavate sa k veľkej železnej guli a snažíte sa prežiť v malej cele, do ktorej neustále pribúdajú noví spoluväzni (konkurenti). Nieje miesto toho lepšie zbúrať steny a rozšíriť svoj priestor na celý štát (prípadne kontinent, alebo svet)?

Viem, že sa to nedá využiť pri každej pracovnej pozícii. No dnes firmy aktívne nevyužívajú túto možnosť ani tam, kde môžu. Ak vlastníte firmu zamyslite sa, či sa vám to neoplatí aspoň skúsiť. Alebo sa cítite v okovách dobre?

 

7 thoughts on “Prečo naše firmy stále ponúkajú len prácu v kancelárii?

  1. Ján Bočínec

    Z môjho pohľadu môže byť efektivita práce dokonca vyššia a pracovná disciplína sa dá v pohode dodržať (ak človek chce). Na druhej strane sa vám môže často stať, že si neviete pri pracovnom nasadení povedať dosť a ísť robiť niečo iné alebo niekedy zase začať vôbec pracovať :P.

    Reply
    1. admin Post author

      To sú zas veci, ktoré sa dajú eliminovať rôznymi spôsobmi. Bohužiaľ u nás firmy nepozerajú na možné riešenia, ale zahadzujú veľa nápadov s prvým problémom, ktorý na ňom nájdu. Škoda, že si neuvedomia výhody. Ale tak kto chce fungovať so železnou guľou na nohe je to jeho voľba.

      Reply
  2. watcher

    Ja by som to neociernoval a nehadzal vsetkyx do jedneho vreca… v nasej firme HO funguje uz 3roky a nie je s tym ziaden problem. Stacilo dobre nastavit pravidla a mozne je vsetko 😉 KAzdopadne aspon raz za tyzden sa v praci ukazat treba aby sa presiel stav uloh…

    Reply
    1. admin Post author

      a ked davate inzerat na daku poziciu aj tam pisete ze praca na doma? 🙂

      Reply
  3. Marian

    No tak toto sa nezmení na Slovensku ešte tipujem najmenej 15 rokov. Najviac ma vytáča keď každá bohatá firma sídli v čom najluxusnejšej budove najlepšie úplne v centre (hovoria si tomu že dobrá adresa) ale zamestnanci nemajú kde parkovať a ráno stoja hodinu v zápche kde strácajú čas, nervy a peniaze za benzín.

    Ale prvé lastovičky už sú tu.. technologické IT firmy v BA ponúkajú homeoffice.

    Reply
    1. admin Post author

      co viem tak ponukaju zatial len ciastocny homeoffice, co je trosku skoda.

      Reply
  4. Marian

    Zdravim,

    V Bratislave su uz prve lastovicky ktore ponukaju pracu z domu. Snad sa to od nich postupne naucia aj ostatne firmy v BA a potom mozno aj zvysok Slovenska.

    Momentalne ponukaju pracu z domu SAP, Accenture, IBM a poniektore male softwarove firmy.

    Reply

Pridaj komentár