Home office, alebo kancelária? A čo tak coworking?

By | 9. júla 2011

Stále rozmýšľate či pracovať z domu, alebo si platiť kanceláriu a neviete sa rozhodnúť? Alebo vás trápi vysoká cena za kancelárske priestory? Tak práve pre vás je tu ešte jedna možnosť – coworking.

Primárne sa na blogu síce venujem práci z domu. No veľa ľudí, ktorí už podnikajú sa odmieta kancelárie vzdať. A tiež je veľa tých, ktorí by radi odišli zo súčasného zamestnania, no buď sa boja robiť z domu lebo si myslia, že sa k tomu nedonútia, alebo nedokážu ignorovať hlas okolia a bez kancelárie si tak nevedia svoje fungovanie predstaviť.

V takom prípade vie byť užitočný coworking, ktorý sa dá vnímať aj ako istý stupienok medzi prácou doma a tradičným kancelárskym zamestnaním.

Coworking je forma zdieľania kancelárskych priestorov viacerými subjektami (ľuďmi). V jednoduchej reči – proste sa viac na sebe nezávislých ľudí, alebo firiem skladá na nájom kancelárie a zároveň každý ťaží s jej výhod. V kancelárii (používa sa aj výraz coffice) potom môže pracovať napríklad desať freelancerov, prípadne sa o ňu môže deliť niekoľko malých firiem.

Výhodou oproti klasickej kancelárii kde kopete sami za seba, je hlavne nižšia cena a možnosť osobnej komunikácie s ďalšími ľuďmi z oboru. Môžete tiež spoznať nových ľudí a dostať sa k zaujímavým zákazkam. Prípadne v coworkingu môžete napríklad nájsť niekoho, kto sa venuje niečomu čo súvisí aj s vašou činnosťou. Napríklad webdizajnér tak môže nadviazať spoluprácu s webdeveloeprom a naopak.

No aj keď sa stretne v jednej kancelárii napríklad niekoľko webdeveloperov, tak to nieje na škodu. Že by si nemali čo povedať pravdepodobne nehrozí a práve naopak. Často keď sa na niečom jeden zasekne môžete dostať dobrý impulz, alebo rovno návod ako niečo riešiť od ostatných.

Osobne sa mi tiež už niekoľko krát stalo napríklad to, že som sa proste doma nedokázal sústrediť na prácu. Začal ma ubíjať stereotyp štyroch stien a jedného stolíka s počítačom. Pri krátkodobom záchvate lenivosti väčšinou pomáha dať si pauzu a ísť na prechádzku, do fitka, zahrať si futbal atď. No niekoľko dní sa stále prechádzať sa nedá. To potom človek nič nespraví. Ak je lenivosť dlhodobejšia pomáha zmeniť na chvíľu pracovné prostredie.

A aj tu vie byť coworking užitočný. Môžete si vybrať či budete robiť z domu, alebo v kancelárii (aj preto to považujem za medzistupienok na ceste k home office). Ak sa o vás doma pokúša lenivosť stačí sa premiestniť do kancelárie. Zmena prostredia okolo vás a často aj pohľad na niekoľko ďalších „pracantov v kancli“ vás môže veľmi rýchlo nabudiť.

Pri coworkingu však nejde len o jeden stôl a počítač. Väčšina coworkingov taktiež ponúka aj zasadačky na rokovania s klientmi. Môžete tak uspokojiť aj vnútornú potrebu strúhať machra na klienta, tým že ho dovediete do zasadačky a popri tom mu nenápadne dáte nahliadnuť do kancelárie plnej ďalších pracujúcich ľudí.

To bolo len pár príkladov – možností, ako riešiť akútnu potrebu po kancelárii. Dôvodov pre využitie coworkingu je snáď rovnako veľa, ako aj dôvodov prečo firmy chcú kancelárie. No navyše ponúka nižšiu cenu a nové známosti, z ktorých sa môže v budúcnosti vykľuť (a často sa aj vykľuje) výhodná spolupráca.

Ak vás myšlienka coworkingu zaujala a uvažujete nad ním možno vám pomôže menší zoznam coworkingových centier u nás na Slovensku:
Coworking v Žiline
Coffice Club Bratislava
Coffice Prešov

A potom časom smelo ďalej, od coffice je k home office už len malý krôčik. 🙂

Pridaj komentár