3 najväčšie výhody práce z domu

By | 23. februára 2014

Pracujete z domu alebo nad touto možnosťou silno premýšľate? Stále sa neviete rozhodnúť? Každopádne by ste mali zvážiť všetky pre a proti. Práca z domu má veľmi veľa kladných ale aj záporných stránok.

Predstava, že ráno vstanete, dáte si kávičku a celý deň nerobíte vôbec nič je síce pekná, ale na míle vzdialená od reality.

Pre mňa osobne bola práca z domu zo začiatku obrovským utrpením. Našťastie som si našiel systém, ktorý mi vyhovuje a dodnes celkom dobre funguje. Nechcem vás vystrašiť hneď na začiatok. Dnes si povieme o 3 najväčších výhodách práce z domu. Nebudú to žiadne prevratné objavy, ale opakovanie je matka múdrosti.

“Čas sú peniaze”

Áno, sú to presne tieto dve komodity, ktoré sú stále najdôležitejšie v podnikaní. Spolu s pozornosťou. Ako veľmi dobre viete, pozornosť je veľmi ťažké získať a ešte ťažšie si ju udržať.

Pravdepodobne vás neprekvapí, že práca z domu vám pomôže ušetriť práve čas, peniaze a pozornosť. Ako? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Práca z domu šetrí čas

Ako dlho vám trvá kým sa ráno dostanete do práce? Pol hodinku? Hodinku? Teraz si tento čas vynásobte dvomi. Však aj domov sa musíte dostať. Teraz to ešte prenásobte počtom pracovných dní. Stavím sa, že skončíte na veľmi slušnom čísle. Mesačne od 20 do 40 a viac hodín.

Viete si predstaviť koľko práce by ste dokázali zlvádnuť keby ste mali 5 dní k dobru?

A teraz sa na to pozrime z iného súdka. Predstavte si, že sa vám pokazila práčka a musí prísť inštaletér ju opraviť. To však ale niekto musí byť doma a otvoriť mu dvere. Pol dňa dovolenky preč a práca, ktorá sa mala spraviť, si na vás počká.

Tak isto je to v prípade choroby. Ste vypísaní na PN a nemôžete do roboty. Tam by ste nakazili iných. V podstate ste schopní vykonávať svoju prácu ale nemôžete. Prečo? Lebo šéf povedal a vy predsa nemôžete pracovať doma.

Práca z domu šetrí peniaze

Cestovanie z domu do práce je nielen dlhé, psychicky náročné, ale nás aj čo to stojí. Samozrejme ak nejazdíte na bicykli alebo nechodíte peši. Čo je vo väčších mestách prakticky nemožné.

Ak už cestujete vlastným autom alebo MHDéčkou nie je to zadarmo, euro k euru a razom z toho máte na konci roka celkom slušnú položku. Dochádzaním do práce prichádzate o svoje zdravie (psychické aj fyzické – sazmozrejme, ak nejdete peši alebo na bicykli) a ešte k tomu za to platíte.

To sú však drobné v porovnaní s tým, čo zaplatíte za prenájom kancelárie. Ruku na srdce, koľko vás mesačne stojí kancelária? Naozaj ju potrebujete? Uvážte či máte kanceláriu preto, lebo vám prináša výhody alebo len preto, že ju majú všetci.

Práca z domu vylepší vašu pozornosť

Podľa Jasona Frieda, autora knihy ReŠtart, sú najväčšími rušiteľmi samotnej práce manažéri a meetingy (v skratke M&M). Ja by som pridal ešte tretie M – a to mates. Kolegovia.

Je veľmi príjemné prísť ráno do práce a dať si kávičku (alebo sa tak aspoň tváriť, ja ju nepijem). Podebatiť o včerajšom (nevydarenom) zápase (hokejistov). Potom si dať pauzu na čajík. Počúvať vtípky a podobne. No každé vyrušenie nás niečo stojí. Berie preč našu pozornosť. Potom chvíľku trvá kým sa vrátime do pracovnej pohody.

Čo je najhoršie tieto tri druhy vyrušení neviete regulovať. Neovplyvníte ako často vás kontrolujú manažéri, máte meetingy alebo vás vyrušujú kolegovia. Toto sú proste neodvratné prekážky v práci.

Ako píše Jason Fried v jeho “novej” knihe Remote – Office not requied :

“Nie je dôležité kde sa práca spraví ale, že sa spraví”

Mne nezostáva iné ako súhlasiť.

Nabudúce sa pozrieme na temnú stránku práce z domu a povieme si čo to o troch najväčších nevýhodách s ňou spojenými.

Autor článku, Peter Čelko, sa venuje copywritingu cca 7 rokov, momentálne pracuje pre TrashOut, popri tom pripravuje ebook pre mikropodnikateľov aby im pomohol nestratiť sa v zákutiach online sveta a venuje im niektoré rady aj na svojom blogu.

One thought on “3 najväčšie výhody práce z domu

  1. Pingback: 3 najväčšie nevýhody práce z domu | Homeworking

Pridaj komentár