3 najväčšie nevýhody práce z domu

By | 5. marca 2014

Minule sme si čo to povedali o troch najväčších výhodách práce z domu. Našťastie je tých výhod oveľa viac. Ale dnes sa pozrieme na zúbok aj druhej strane mince. Tak isto ako všetko ostatné, aj práca z domu má svoje nevýhody.

Môj osobný názor je, že výhody prevažujú nad nevýhodami, ale bolo by nefér neukázať vám aj temnú stránku práce z domu.

Ktoré sú najväčšie nevýhody práce z domu? Čo ma najviac ničilo v začiatkoch?

homeworking

Neurčitosť pracovného času

Najhoršie je, ak vaša pracovňa a miestnosť kde spíte je jedna a tá istá. Ráno sa prebudíte a hneď ste v práci. Rozlepíte oči a hneď pozeráte na tú diablovu mašinu, ktorá vás núti makať a flákať sa zároveň. Počítač je síce dobrý sluha ale veľmi zlý pán.

V každom prípade môžu nastať dva extrémy. Buď robíte od rána do večera, alebo nerobíte vôbec. Každý vie, že keď nad vami nikto nestojí a nekontroluje vás, tak je veľmi ľahké sa na všetko vybodnúť. Ale málokto vie, že veľmi častým extrémom je aj neustála práca. Proste si stále pridávate. Robíte od nevidím do nevidím. Od Svitu po Vrútky do mrku.

Najhoršie na tom je to, že vy síce robíte dlho a stále, ale neprináša to to správne ovocie. Stále sa robiť nedá. Životne dôležité sú prestávky, nielen na psychickú ale aj fyzickú regeneráciu.

Prečo fyzická regenerácia?

Garantujem vám, že 90 – 95% z tých, čo robia doma, trpí chronickým nedostatkom pohybu.

Nedostatok pohybu

Na jednej strane je super, že nemusíte tráviť pol hodku až hodku na ceste do práce. Ale tie kroky vám budú chýbať.

“Pre zdravie človeka je dôležitých urobiť 10 000 krokov denne”

Čo myslíte? Koľko ich asi tak denne spravíte vy?

Počas práce ležíte, vaše telo trpí. Sedíte? Telo trpí ešte viac. Ruku na srdce. Koľkí z vás nemajú problém so stuhnutým krkom, trapézami, boľavými krížami? Asi vás veľa nebude.

Keď robíte v kancelárii tak ste aspoň nútení obuť si topánky a dokráčať do a z nej. Doma musíte kráčať akurát tak na záchod a do chladničky. Čo vám rozhodne na pohode nepridá. To ani iné prekážky v práci.

Prekážky v práci

Zobudíte sa a sused práve vŕta? Odskočil si na obednú rýchlovku a vám zvuk plieskajúcej postele vybíja posledné kreatívne myšlienky z hlavy? Začalo vám škŕkať v bruchu?

Všetky tieto činnosti vám zaberú kopu času. Čas, ktorý ste mohli stráviť prácou teraz míňate na opätovné sústredenie sa alebo na niečo úplne iné.

Je ťažké odolať chladničke plnej studenéh piva, dielu telenovely 19 328 kedy sa konečene Rosalina dozvie kto je jej pravou matkou (dobre, toto ťažké nie je) a všetkému tomu pornu online. Hlavne keď ste sami doma a dlho ste nemali sex.

Tieto prekážky v kancelárii s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nenájdete. Našťastie na všetky hore spomenuté nevýhody práce z domu existuje efektívne riešenie. Je to veľmi jednoduchý a účinný spôsob ako ich odstrániť, ale o tom si povieme až nabudúce.

Autor článku, Peter Čelko, sa venuje copywritingu cca 7 rokov, momentálne pracuje pre TrashOut, popri tom pripravuje ebook pre mikropodnikateľov aby im pomohol nestratiť sa v zákutiach online sveta a venuje im niektoré rady aj na svojom blogu.

Autor foto: Kathy Ponce

Pridaj komentár